Домой Карта сайта Контакты
АКЦИЯ – электронные циркуляционные насосы со скидкой 50-60% по цене обычных
Насосное оборудование
Подписка 
  21.03.2007 Підбір обладнання для гідравлічних систем (частина 1) 

      Як показав досвід практичної роботи, пов'язаної із застосуванням насосного обладнання, багато людей помилково підбирають обладнання, не вникаючи в особливості процесу. З цієї статті розпочинаємо ознайомлення читачів із фізичними процесами, що відбуваються в гідравлічній системі. Сподіваємося, що інформація виявиться корисною.

Типи систем
      Незважаючи на різні функції й технічні особливості кожної гідравлічної системи, її можна розподілити на типи з відкритим і замкнутим контуром.
Зазвичай до складу обох типів трубопровідних систем входять:

• Прямі ділянки трубопроводів.
• Коліна, переходи (дифузори або перехідники), трійники, що з'єднують прямі ділянки трубопроводів між собою, і з'єднувальні вставки, за допомогою яких ділянки трубопроводів кріпляться до обладнання.

      Конструктивними складовими частинами таких систем є насоси, клапани, витратоміри, фільтри, мембранні баки тощо.

Мал.1. Схема гідравлічної системи з відкритим контуром

Гідравлічні системи з відкритим контуром 
      Такі трубопроводи служать для подачі рідини від початкової позначки до кінцевої, як це необхідно у системах водопостачання, поливання, осушення та ін.
      Кількість енергії, споживаної насосним обладнанням, що використовується у цих системах, визначається такими складовими:

• Перепад висот рівнів рідини між початковою і кінцевою позначками.
• Перепад (якщо існує) тиску, що впливає на рідину на початковій і кінцевій позначках.
• Втрати тиску подачі рідини на всіх ділянках трубопровідної лінії від початкової позначки до кінцевої.
• Втрати на виході, а також втрати залишкової динамічної енергії на різних деталях, таких як, наприклад, розпилювальні насадки.

      Зверніть увагу, що на вищевказаній схемі показана гідравлічна система, яка подає рідину в приймальний резервуар.

Гідравлічні системи із замкнутим контуром
      У таких системах трубопроводів рідина циркулює у замкнутих контурах у будинках, у центральних опалювальних системах і системах охолодження.

Мал.2. Схема гідравлічної системи із замкнутим контуром


      Для цього типу систем потреба в енергії для роботи насосів повністю визначається тільки втратами напору через тертя об усі частини контуру (оскільки геодезичний перепад висот відсутній).


Характеристика системи
      Насоси і системи мають проектуватися і розглядатися як єдине ціле не тільки для того, щоб забезпечити правильну роботу, але й одержати економічний ефект від низького енергоспоживання при експлуатації насосного обладнання. Прийнято вважати, що насос чи окрема система, які не будуть енергоефективними, швидше за все, не будуть правильно функціонувати.
      Дуже часто, коли система спроектована без урахування роботи насоса, встановлений енергоекономічний насос працює неефективно, а отже, споживання електроенергії постійно зростає. Така ситуація може стати причиною передчасного виходу з ладу насоса і виникнення відповідних експлуатаційних проблем.

Мал.3. Схема статичного напору

      Першими кроками у створенні якісної гідравлічної системи, у якій потрібно встановити насоси, є її вивчення, а також визначення її меж. Проста система показана на мал. З, де насос забирає рідину з приймального резервуара, перекачує по всмоктувальному и напірному трубопроводах і спрямовує в інший резервуар.
      Дуже важливо пам'ятати, що система, яка підключена з боку всмоктування насоса, також є частиною системи, так само як і частина системи, підключеної з боку напірного патрубка. Увага при проектуванні певної систем має бути приділена тільки тому, як визначити її властивості і характеристику. Це дуже важливо, адже, знаючи характеристику системи, можна підібрати насос або насоси, що створять необхідні умови експлуатації системи.
      Характеристики систем - це графіки кривих залежностей продуктивності від напору (чи тиску подачі насоса), необхідного для забезпечення цієї продуктивності. Продуктивність, в основному, визначається потребою системи, а напір - для того, щоб забезпечити цю продуктивність. Величина напору складається з двох головних показників, сума яких відображає загальний тиск подачі, необхідний для проходження рідини через цю систему. Першим складовим показником є статичний напір - різниця між рівнем води в усмоктувальному резервуарі і висотою нагнітання, як показано на мал. 3. Цей напір показаний як Нs на мал. 4. У цьому прикладі припускається, що на рідину в обох резервуарах діє тільки однаковий атмосферний тиск.
      Другий складовий показник тиску подачі насоса потрібен для того, щоб подолати тертя потоку рідини, що рухається по трубопроводу, клапанах, колінах і фітингах, які знаходяться на шляху від усмоктувального резервуара до напірного. Це буде оцінюватися виходячи з того, що чим довшою є труба, тим більше фітингів буде на шляху рідини, тим вищими будуть втрати напору через тертя. Напір, створений насосом на виході з напірного патрубка, має розраховуватися з урахуванням подолання тертя вздовж усієї системи. Оскільки рідина рухається вздовж труби, сума значень тертя на подолання решти шляху поступово знижує швидкість течії в трубопроводі і повинна сягнути значення «0» тільки після входу в напірний резервуар. Сумарні втрати через тертя показані як Нf на мал. 4.
      Маючи визначені величини Нs і Нf, можна зобразити характеристику системи. Зробити це можна, підрахувавши величину Нf для зміни продуктивності у системі. Кількох різних обраних точок продуктивності достатньо для того, щоб задати точки, на основі яких можна побудувати графік кривої. Графік системи кривих може бути побудований за допомогою сумарної висоти напору Нt залежно від продуктивності у системі, де:
      Сумарна висота напору = Статичний напір + Втрати напору через тертя, або Нt = Нs + Нf.

Мал.4. Схема характеристики гідравлічної системи

      Характеристика системи - це дуже важлива інформація, необхідна для підбору насоса і проектування системи. Вона показує, які вимоги мають висуватися до напору у системі при зміні продуктивності.

 
предидущаяВсе статьиследующая

Logo Lowara
Logo Vogel Pumpen
Logo Flygt
Logo Zilmet
Logo Avk

Вход в систему  
 
новый пользователь? 
Зарегистрироваться
 
Система Orphus